Kako ću znati koja je leća za naočale ispravna za mene?

  17/08/2016
Kako ću znati koja je leća za naočale ispravna za mene?


Izabrali ste dioptrijski okvir koji vam se sviđa i sada trebate izabrati leće za naočale.
Evo kratke, ali nadamo se, dovoljno informativne upute.

Prvo se odabire materijal leće: Prema visini vaše dioptrije odabire se materijal leće. Leća može biti od stakla, plastike ili od materijala odpornih na lom polikarbonat ili Trivex. Materijal leće se dodatno označuje indeksima.

Kod plastičnih leća ti su indeksi 1.5, 1.6, 1.67, 1.74. Viši indeks znači da će leća biti tanja za više dioptrije. Jedno upozorenje - to ne znači da će kod dioptrije -2.00 leća indeksa 1.74 biti tanja od leće indeksa 1.5. Viši indeksi će vašu leću napraviti tanju samo u višim dioptrijama.

Vjerojatno već točno pogađate da su viši indeksi leća skuplji. Naime, razlog je kompleksnija tehnologija koje se koristi za proizvodnju viših indeksa u odnosu na niže indekse. FP preporučuje sljedeće indekse za pojedine raspone dioptrija:
Dioptrije od 0.00 do +/- 2.50 - leća u indeksu 1.5 Dioptrije od +/-2.50 do +/- 4.00 - leća u indeksu 1.6 Dioptrije od +/-4.00 do +/- 5.00 - leća u indeksu 1.67 Dioptrije veće od +/- 5.00 - leća u indeksu 1.74 ,

Nakon odabira materijala, leća se dorađuje i zaštičuje dodatnim slojevima: Anti refleks - dodaje se na leću sa slojem koji će propustiti dio svjetla do oka te spriječiti reflekcije od leće, time leća dobiva transparentnost i povećava kontrast. Zaštita protiv ogrebotina - dodatni sloj za zaštitu protiv grebanja.

Jedno upozorenje - leće su proizvedene od plastike i kao takve ne mogu imati 100%-tnu zaštitu od grebanja. Tehnologija nije još toliko napredovala. 100% UV zaštita - sve leće u FP, prozirne i obojane imaju 100% UV zaštitu Sve leće u FP imaju navedene dorade i zaštite.

Nakon odabira materijala leće, zaštite i dorade na lećama, leća se može prilagoditi vašem dnevnom stilu, tako da ju obogatimo dodatnim opcijama.
U slučaju da više vremena provodite outdoor, FP preporuke su sljedeće: Obojana leća - leća se može obojati u sivu, smeđu ili zelenu. Leća će u tom slučaju biti tamna kao sunčane naočale. Fotoosjetljiva leća - fotoosljetljivi film se dodaje na leću i on reagira na intenzitet UV zraka.

Znači u zatvorenom prostoru leća će biti prozirna a u otvorenom prostoru UV zrake će aktivirati film i leća će se zatamniti. Intenzitet UV zraka ovisi o tome koliko će se leća zatamniti, ona može biti tamna kao sunčane naočale ako je intenzitet UV zraka visoki.
Boje fotoosjetljivih leća mogu biti siva, smeđe ili zelena. Polarizirana leća - polarizirani sloj se dodaje na leću, blokira reflektirajuću svjetlost koja se odbija od površina poput vode ili ceste, te povećava kontrast i oštrinu vida.

U slučaju da više vremena provodite indoor, naša preporuka je sljedeća: Zaštita od “plavog svjetla” - “Plavo svjetlo” je prirodni fenomen koji je prisutan u vidljivom spektru svjetla te nam pomaže da ostanemo budni tijekom dana. Međutim, prevelika izloženost “plavom svjetlu” uzrokuje umor u očima, iritaciju te glavobolje. LCD i LED ekrani (računala, tableti, pametni telefoni, TV) emitiraju veliku količinu “plavog svjetla” od kojih se je potrebno zaštiti da rad ispred računala bude ugodniji za vaše oči. Zaštita se nanosi na leću dodatni slojem koji onda blokira zrake “plavog svjetla” i time umanjuje umor očiju te glavobolju koja nastaje ako dugo vremena gledate u LED uređaje.

Nudimo plaćanje na najviše 6 rata
Dostava u roku od 2 do 7 radnih dana
Dvije godine garancije na naočalne leće
Besplatan povrat do 15 dana od kupnje