Kako dioptrijske naočale mogu pomoći pri gledanju u računalo

  19/12/2019
Kako dioptrijske naočale mogu pomoći pri gledanju u računalo


Ako ste se ikad pitali koji je točan uzrok zašto vas boli glava, umorni ste ili nemate energije nakon što ste određen dio dana proveli na računalu ili gledajući u mobitel, odgovor bi moglo biti tzv. "plavo svjetlo". Radi se o jednom od sve poznatijih izvora zabrinutosti vezanih uz digitalne uređaje današnjice. S obzirom da su televizori, računala, laptopi, pametni telefoni i drugi gageti[i] neizostavni dijelovi naših profesionalnih ili privatnih života, ali i izvor štetnog plavog svjetla, evo načina kako se zaštititi.

Prvo je ipak potrebno bolje se upoznati s tim fenomenom. Pojednostavljeno, ali stručno objašnjenje glasi ovako. Plavo svjetlo je ustvari dio prirodnog spektra svjetla. Ono je visokoenergetsko svjetlo, što između ostalog znači da ima mogućnost uzrokovanja bioloških promjena u našem tijelu. Sunčeva svjetlost je najveći prirodan izvor plavog svjetla, što znači da smo na njega navikli, i dokazano je da ono ima pozitivne učinke na energičnost, kognitivne funkcije, pamćenje i raspoloženje.

Međutim, neprirodni izvori plavog svjetla danas su s nama skoro svaki trenutak. S obzirom na stalni rast korisnika ovih uređaja u svijetu i načina na koji se oni koriste, izloženost plavom svjetlu raste do te mjere da je jedino vrijeme kada mu nismo izloženi onda kada spavamo. Problemi se mogu javiti čak i tada, jer studije pokazuju da ako smo izloženi plavom svjetlu neposredno prije spavanja, naše tijelo misli da je još dan.[i] To smanjuje količinu tzv. dubokog sna, ključne faze spavanja za vrijeme kojeg se tkivo u našem tijelu regenerira i dižu se razine energije. Iako smo svi ponekad na mobitelu prije spavanja, imati ovo na umu mogao bi biti jedan od prvih koraka prema rješavanju glavobolje i umora. Problema su svjesni i svjetski poznati proizvođači. Primjerice, Apple je još 2016. godine u svoje operativne sustave donio mogućnost smanjenja plavog svjetla za iPhone i Mac korisnike.[ii]

 Kako plavo svjetlo točno šteti našim očima? Naša očna leća ne može sama blokirati plavo svjetlo, a kada ono u velikoj mjeri dopre do mrežnice, najranjivijeg dijela oka, postoji rizik i od trajnog oštećenja fotoreceptora.[i] Stoga, postavlja se pitanje kako možemo zaštititi svoje oči. Treba reći da je prvi korak svakako umjerenost u korištenju raznih uređaja i gledanja u ekrane, no postoje i druge opcije. Razvijena je tehnologija Blue Light Control leća, kojima je cilj blokirati štetno plavo svjetlo. Za razliku od sličnog zaštitnog sloja koji u potpunosti blokira UV zrake, Blue Light Control leća ipak dopušta prolaz određenoj količini koja nosi svoje pozitivne strane, te zadržava prirodnu percepciju boja.

S obzirom na sve ove informacije, naočale sa zaštitom od plavog svjetla odlična su, i često potrebna solucija. Noseći ih, moguće je smanjiti umor očiju i glavobolju te ugodnije gledati u ekrane bez drastičnog smanjivanja korištenja digitalnih uređaja. One mogu ostati samo naočale za rad ispred računala ali i postati zanimljiv dodatak vašem izgledu.Čak i ako ne nosite dioptrijske naočale, na framespage.com moguće je na bilo koji model okvira staviti Blue Light zaštitu. Prilikom online kupovine naočala potrebno je samo kliknuti na tu opciju, kao dodatak već uključenim antirefleksnom zaštitom, zaštitom od grebanja i UV zračenja na svim lećama sa ili bez dioptrije.

[i] Damage of photoreceptor-derived cells in culture induced by light emitting diode-derived blue light. Scientific Reports, 2014.

[i] Mind Your Body: Blue Light and Sleepless Nights. Psychology Today, 2012.

[ii] https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/smartphone-iphone-apple-night-shift-mode-tim-cook-technology-silicon-valley-a8139701.html

[i] Evening exposure to a light-emitting diodes (LED)-backlit computer screen affects circadian physiology and cognitive performance. Journal of Applied Physiology, 2011.

Nudimo plaćanje na najviše 6 rata
Dostava u roku od 2 do 7 radnih dana
Dvije godine garancije na naočalne leće
Besplatan povrat do 15 dana od kupnje