Dioptrijski okviri prema obliku vašeg lica

  19/12/2019
Dioptrijski okviri prema obliku vašeg lica


Biranje okvira za dioptrijske naočale nije jednostavna stvar, s obzirom na velik izbor različitih modernih dioptrijskih okvira i činjenicu da će biti s svama po cijele dane. Osim leća koje kvalitetno ispravljaju vid, bitno je naočale vidjeti i kao dodatak vašem izgledu i osobnosti. Prva, ključna stvar pri biranju okvira za naočale je definiranje koji će okvir najbolje pristajati upravo vama, pa evo malog vodiča za određivanje oblika vašeg lica i nekoliko preporuke kakvi dioptrijski okviri pristaju određenom obliku lica.

Kada pogledate u ogledalo ili napravite selfie, pogledajte obris vašeg lica kako bi prepoznali oblik. Općenito razlikujemo nekoliko najčešćih oblika lica - ovalni, okrugli, srcoliki, dijamantni  i četvrtasti oblik. Okviri se mogu birati prema oblicima lica, a savjet koji vrijedi za sve je biranje okvira koji su u kontrastu s oblikom lica. Ipak, važno je znati da nema čvrsto zacrtanih pravila u ovom odabiru. Birajte okvire za naočale koji vam se sviđaju i odgovaraju, jer ako vam je ugodno u njima, sigurno ćete i dobro izgledati.

Ovalni oblik lica je najsvestraniji. Takvo lice ima bradu nešto užu od čela i duže je nego šire, ali krase ga balansirane karakteristike i na njega pristaju skoro svi stilovi dioptrijskih naočala. Glavne preporuke za dioptrijske okvire bili bi široki okviri koji su jednaki ili veći od najšireg dijela lica. Osim toga, možete biti odvažni i igrati se sa oversized okvirima koji pokrivaju obrve i jagodice, ovisno o vašem stilu.

Okruglo lice je vrlo često, i osobe s tim oblikom, širokog čela i zaobljene brade, imaju mlađahne karakteristike kojima pristaju snažno kontrastni geometrijski oblici. Stoga, preporuka je odabrati okvire s naglašenim kutevima koji će pooštriti mekše osobine lica i dati mu ravnotežu. Također, nešto manji i četvrtasti okviri dat će dojam dužeg lica. S druge strane, bolje je izbjeći premale ili pak oversized okvire za dioptrijske naočale.

Srcoliki oblik je najčešći oblik lica. Pristaju mu razni dioptrijski okviri, ali kao i inače, najčešći cilj je postizanje kontrasta okvira i lica za postizanje ravnoteže. Sa širokim čelom, visokim jagodičnim kostima i definiranom užom bradom, za postizanje ravnoteže dobar su izbor okviri širi od čela, s tankim krilima, ili zaobljeniji, i okrugli okviri koji proširuju izgled brade. Ono što ne biste htjeli je usmjeriti pažnju na gornji dio lica, stoga su dioptrijski okviri s ukrašenim vrhom i debelom gornjom stranom oni za izbjegavanje.

Dijamantni oblik lica je najrjeđi. Ima usko čelo ali široke jagodice, i naglašene kutove brade. S obzirom da se u ovom obliku lica kombiniraju i četvrtaste i oble karakteristike, ako se prepoznajete u njemu, imate puno prostora za odabir. Pri izboru okvira za naočale za vid cilj je skrenuti pozornost na oči i gornji dio lica, stoga mu pristaju okviri s izraženim gornjim dijelom, ili bez donjeg dijela. Oversized i široke dioptrijske naočale koje prekrivaju jagodice bit će sjajan izbor,  kao i popularni mačkasti okviri za ženske dioptrijske naočale. Okrugli i ovalni okviri s izraženim gornjim dijelom također su dobra opcija.

Četvrtasti oblik lica definiraju snažne linije i kutevi čela i čeljusti. Fokus pri biranju okvira trebao bi biti omekšavanje tih karakteristika zaobljenim linijama. Okrugli i ovalni okviri pomoći će u tome, a izbjegavati bi trebalo četvrtaste i debele okvire. Također, naglašenost čvrstih linija lica može se smanjiti i različtim bojama okvira.

Nudimo plaćanje na najviše 6 rata
Dostava u roku od 2 do 7 radnih dana
Dvije godine garancije na naočalne leće
Besplatan povrat do 15 dana od kupnje