Što je "plavo svjetlo" i kako zaštiti naše oči..

  18/10/2016
Što je "plavo svjetlo" i kako zaštiti naše oči..


Bili smo na optičkom/oftalmološkom kongresu u Londonu i puno se govorilo o Blue Light Control leći koja blokira štetno plavo svjetlo pa želimo sve što smo saznali podijeliti s vama.

Što je plavo svjetlo?
Plavo svjetlo je dio prirodnog spektra svjetla koji nam pomaže da ostanemo budni tijekom dana. Zapravo, neka istraživanja su pokazala da plavo svjetlo poboljšava raspoloženje, memoriju te kognitivne funkcije.

zaštita za rad ispred računala

Međutim, plavo svjetlo je također dio spektra umjetnog svjetla (high energy visible light HEV) nastao kao rezultat modernog života, te u današnjem high-tech svijetu stalno smo izloženi plavom svjetlu koje se emitira od LCD, LED ekrana, znači TV, PC, tablet, laptop, itd.

Naše oči, odnosno očna leća, ne može sama blokirati plavo svjetlo, te se ono propušta do mrežnice, koji je najosjetljiviji dio oka. Iz tog razloga, prevelika izloženost plavom svjetlu, odnosno gledanje u LCD i LED ekrane, uzrokuje umor i iritaciju očiju, glavobolje, te dugoročno može oštetiti vid.

Kako Blue Light Control leća može zaštiti vaše oči? Globalni proizvođači naočalnih leća trebali su riješiti sljedeći problem - kako napraviti naočalnu leću koja će propustiti veliki dio plavog svjetla a blokirati onaj štetni dio. Naime, nije se moglo u potpunosti blokirati plavo svjetlo kao što se u potpunosti blokiraju štetne UV zrake.

Iz razloga jer (1) plavo svjetlo ima i svojih pozitivnih učinaka, (2) jer se u tom slučaju kroz naočale ne bi vidjela plava boja te bi se percepcija boja promijenila. Našlo se sljedeće rješenje: Blue Light Control leća blokira plavo svjetlo od 450nm, te propušta ostali dio plavog svjetla.

Time se u potpunosti eliminirao onaj štetni dio plavog svjetla, a pozitivni učinak te percepcija boja je ostala jednaka. S obzirom da leća blokira plavo svjetlo, drugim rječima svjetlo se reflektira od leće, leća ima lagani plavi odsjaj koji se vidi dok gledate u LCD i LED ekrane. FramesPage mišljenje Blue light Control leća djeluje u potpunosti, te će vaš rad ispred računala učiniti ugodnijim a dugoročno će spriječiti oštećenje vida.

Nudimo plaćanje na najviše 6 rata
Dostava u roku od 2 do 7 radnih dana
Dvije godine garancije na naočalne leće
Besplatan povrat do 15 dana od kupnje