Jesu li polarizirane naočalne leće dobre za skijanje?

  04/01/2017
Jesu li polarizirane naočalne leće dobre za skijanje?


Za sve vas koji se spremate na skijanje i razmišljate koje sunčane naočale kupiti, odlučili smo napisati blog na sljedeću temu - jesu li polarizirane naočalne leće dobre za skijanje?

1.Kako polarizirane leće funkcioniraju?
Svjetlost koja se reflektira od sjajnih površina (voda ili ravna cesta) je horizontalna, znači ne putuje u više smjerova kao što je to uobičajeno već samo u horizontalnom smjeru. Takva putanja refeltkirajuće svjetlosti blješti vama u oči, izaziva neugodne efekte na vid, te trenutno može smanjiti vidljivost i do 90%. Polarizirane leće se sastoje od filtera koji se slažu jedan na drugi i dizajnirane su da blokiraju horizontalnu reflektirajuću svjetlost te se time umanjuje blještanje i izbjegava se trenutna zaslijepljenost koju takva svjetlost može izazvati.

2. Jesu li polarizirane leće dobre za skijanje? 
Iako polarizirane leće povećavaju kontrast i oštrinu vidu i odlično će poslužiti u puno situacija, npr. vožnja i svi sportovi na vodi, one se naime ne preporučuju za skijanje.
Razlog je sljedeći
polarizirane leće će blokirati reflektirajuću svjetlost od zaleđenih površina na skijaškoj stazi, time će “virtualno” izravnati stazu i činit će vam se da je cijela staza jednaka. To nikako nije dobro jer nećete primjetiit dio staze koji je zaleđen ili dio staze na kojima se nalaze hupseri. A kako smo uspjeli pročitati u ovom članku  jedan od razloga ozljeda na skijalištu su upravo ledene površine i hupseri.
Tako da za skijanje - obavezno sunčane naočale da zaštitte oči od UV zraka i blještanja sunca, a polarizirane leće će vam odlično poslužiti za vožnju do skijališta :-)

Nudimo plaćanje na najviše 6 rata
Dostava u roku od 2 do 7 radnih dana
Dvije godine garancije na naočalne leće
Besplatan povrat do 15 dana od kupnje