Jesu li polarizirane naočalne leće dobre za skijanje?

Objavljeno 04.01.2017

Za sve vas koji se spremate na skijanje i razmišljate koje sunčane naočale kupiti, odlučili smo napisati blog na sljedeću temu – jesu li polarizirane naočalne leće dobre za skijanje?

1.Kako polarizirane leće funkcioniraju?

Svjetlost koja se reflektira od sjajnih površina (voda ili ravna cesta) je horizontalna, znači ne putuje u više smjerova kao što je to uobičajeno već samo u horizontalnom smjeru. Takva putanja refeltkirajuće svjetlosti blješti vama u oči, izaziva neugodne efekte na vid, te trenutno može smanjiti vidljivost i do 90%.

Polarizirane leće se sastoje od filtera koji se slažu jedan na drugi i dizajnirane su da blokiraju horizontalnu reflektirajuću svjetlost te se time umanjuje blještanje i izbjegava se trenutna zaslijepljenost koju takva svjetlost može izazvati.

2. Jesu li polarizirane leće dobre za skijanje? 

Iako polarizirane leće povećavaju kontrast i oštrinu vidu i odlično će poslužiti u puno situacija, npr. vožnja i svi sportovi na vodi, one se naime ne preporučuju za skijanje. Razlog je sljedeći: polarizirane leće će blokirati reflektirajuću svjetlost od zaleđenih površina na skijaškoj stazi, time će “virtualno” izravnati stazu i činit će vam se da je cijela staza jednaka. To nikako nije dobro jer nećete primjetiit dio staze koji je zaleđen ili dio staze na kojima se nalaze hupseri. A kako smo uspjeli pročitati u ovom članku  jedan od razloga ozljeda na skijalištu su upravo ledene površine i hupseri.

Tako da za skijanje – obavezno sunčane naočale da zaštitte oči od UV zraka i blještanja sunca, a polarizirane leće će vam odlično poslužiti za vožnju do skijališta 🙂